Utbilda dig till låstekniker – ett framtidsyrke

 

Låstekniker, säkerhetstekniker, installationstekniker och låssmed. Kärt barn har många namn brukar det heta.

Låsteknikeryrket är i grund och botten ett hantverksyrke som med tiden blivit allt mer tekniskt och digitalt. Det är till största del ett praktiskt yrke som kan innefatta allt från planering och montering till reparation och underhåll av lås- och säkerhetssystem, både mekaniska och elektroniska. Det är också ett serviceyrke med möjlighet att skapa goda och långsiktiga kundkontakter.

Branschen och yrket breddas allt mer i samband med att nya säkerhetslösningar dagligen växer fram. Arbetsuppgifter i yrket utvecklas därför mer och mer mot att också, vid sidan av det mekaniska, innefatta kompletta säkerhetslösningar, där bland annat larminstallation ingår.

Ett inbrottsskydd kan till exempel bestå av mekaniska eller elektroniska lås, men också av passersystem, inbrottslarm och/eller kameraövervakning. Idag är det många låstekniker som arbetar med hela spektret, från projektering till montering, driftsättning och dokumentation av en kunds säkerhetssystem.

Yrket kräver därför både noggrannhet och känsla för finmekanik. Den som gillar teknik och att arbeta både med huvudet och händerna, har goda förutsättningar att bli låstekniker.

Inom de närmsta fem åren kommer det behövas uppemot 1 000 nyutbildade låstekniker i Sverige.

 

Möt Kicki, Jonas och Jacob, tre personer som jobbar i lås- och säkerhetsbranschen:

Kicki Strandman

Kicki är låsteknikerlärling på ett låsföretag. Att hänga med ut i den riktiga vardagen och se hur allt fungerar tycker Kicki är det bästa sättet att läsa sig yrket. Hon drivs framåt av nya utmaningar och ångrar inte att hon tog chansen att börja utbilda sig till låstekniker.

Jonas Nilsson

Jonas jobbar som projektledare på ett större lås- och säkerhetsföretag. Han började som låsteknikerlärling för tio år sedan. Som projektledare är Jonas mycket på kontoret och arbetar, men han får även ofta åka ut till arbetsplatserna. Jonas gillar variationen i sitt yrke, den gör att ingen dag blir den andra lik.

Jacob Stenström

Jacob arbetar som säkerhetstekniker på en mindre ort. Som säkerhetstekniker gör Jacob allt från att planera olika jobb och uppdrag till att producera nycklar och cylindrar och åka ut på större jobb. Han har ett stort tålamod och är ett stort fan av att pilla med smådelar till olika cylindrar.

Se våra filmer nedan!

 

 

 

0 kr
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.