Utelåst? Se upp för falska låssmeder!

 

Genom att använda Sök företag-rutan här högst upp på SLR:s hemsida garanterar vi att du kommer i kontakt med en seriös låssmed som kan hjälpa dig. SLR är en rikstäckande organisation för låssmeder och är en garanti för auktoriserade låssmeder.

Historiskt sett använde man Gula Sidorna för att hitta en jourlåssmed när man sökte hjälp. I dag är det en Googlesökning som gäller.

I USA och i delar av Europa har man under en längre tid haft problem med Locksmith scam (låssmedslurendrejeri), falska online-låssmeder som pressar pengar från människor som bara vill få sin dörr öppnad – och som hamnar i en situation där blir svårt att ifrågasätta priset som oftast blir väsentligt högre än det som utlovats. 

 

Tusentals falska recensioner i USA

Skumma företag "lead generators" skapar hundratals webbplatser för låssmedsföretag som inte existerar, ibland med bilder av skyltfönster som inte finns och listar dessa företag hos Google. När de väl är listade i systemet använder de sig av tusentals falska Google-konton för att skriva falska recensioner som hävdar att den aktuella låssmeden gör ett bra arbete och är prisvärd.

När du som intet ont anande kund inser att du har låst dig ute ur ditt hus eller bil och söker på Google efter en närliggande låssmed kommer resultaten av dessa att dyka upp. När du ringer numret som finns (eller om du klickar vidare till hemsidan) överförs samtalet till ett callcenter som drivs av ”lead generators”, allt som oftast  utanför landet.

Personen i andra änden av linjen kommer att ge dig en låg prisuppgift och dirigerar sedan din förfrågan till en underleverantör i ditt område.

I vissa fall kommer den person som kommer ut till dig inte vara en riktig låssmed och åtgärdar problemet på ett sätt som förstör låset och skapar ett dyrare arbete.

Underleverantören säger att jobbet var mer komplicerat än väntat och begär ofta tre till tio gånger mer i betalning än den ursprungliga prisuppgiften. De räknar med att de flesta människor väljer att betala räkningen.

 

Google arbetar för att lösa problemet

I början av 2021 beslutade Google att det inte längre skulle gå att annonsera som låssmed i Sverige och ett antal andra europeiska länder. Läs mer i vårt nyhetsarkiv eller i Säkerhetsinstallatören nummer 1 2021. 

 

Hur går det till i Sverige?

Det som händer i Sverige liknar väldigt mycket exemplet från USA. När du går in på en sådan hemsida möts du ofta av budskapet ”Låssmed i närheten från 150:-” Recensioner från nöjda kunder känns också igen. Det brukar också alltid finnas en bild på en professionell kundmottagare (oftast kvinna med headset).

Det hela ser väldigt professionellt ut och det är inte helt lätt att upptäcka att man har med lurendrejare och bedragare att göra.

 

Tänkbara kännetecken för en falsk låssmed

  • Svarar i telefon med generiska ord som låssmed eller service. Uppger sällan något företagsnamn. Fråga efter företagets namn!
  • Om du frågar hur mycket det kostar får du alltid ett pris från XXX:-
  • Utlovar hjälp inom 30 minuter.
  • Servicebilen som kommer är oftast omärkt eller har magnetskyltar.
  • Har sällan profilerade arbetskläder och visar ingen företagslegitimation.
  • Använder oftast förstörande öppningsmetoder som skapar höga kostnader.
  • Begär betalning enbart med kontanter, skyller eventuellt på att kortläsaren är trasig.
  • Svåra eller omöjliga att få tag i efter utfört arbete.

 

De aktörer som beskrivits enligt ovan är bedragare som går ut med låga lockpriser som alltid blir väsentligt högre, har inga anställda, talar oftast inte svenska, är hotfulla samt gör dåliga jobb. F-skatt saknas och inga registrerade firmor finns. Anlita ett auktoriserat låsmästarföretag som bär SLR:s logoype så är du garanterad en fackman med rätt kompetens som inte lurar sina kunder!

0 kr
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.