Grannsamverkan – tre steg till ökad säkerhet
Varje år drabbas 15 000–20 000 familjer i Sverige av inbrott i sin bostad. Drygt hälften av dessa sker i villor. Det är alarmerande statistik men det finns sätt att minska risken för att bli utsatt för brott. En av dessa möjligheter heter grannsamverkan och startade från början i Seattle, USA. Det första grannsamverkansprojektet i Sverige startades i Linköping i mitten av 80-talet.
I dag finns över 1 000 grannsamverkansprojekt fördelade över hela landet och resultaten har visat sig vara mycket goda. Redan efter en kort tid har många områden sett antalet brott minska. Syftet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten, något som uppnås genom ett socialt nätverk som skapas av de boende med syfte att samarbeta, stödja och hjälpa varandra.
1. Starta grannsamverkan!
Ta kontakt med dina grannar och undersök intresset för att starta ett grannsamverkansprojekt. Bara genom att ta denna kontakt har du skapat en bättre relation till grannarna och det kan kännas mer naturligt att vara extra vaksam om det sker något misstänkt hos någon av dem. När ni bestämt er för att starta ett grannsamverkansprojekt tar du kontakt med polisen, kommunens brottsförebyggande råd, polisen eller något försäkringsbolag för att komma igång. Skyltar att sätta upp i bostadsområdet och annat informationsmaterial får du av polisen när nedanstående krav är uppfyllda. Du kanske tidigare har sett den röda triangeln med en bruten kofot, där texten lyder "Samverkan mot brott". De sätts upp för att informera, såväl tjuvar som andra att i detta området bryr vi oss och är engagerade i brottsförebyggande arbete.
Krav som ställs för att delta i grannsamverkan:
- För inventarieförteckning och/eller fotografera/videofilma hemmet
- Märk stöldbegärlig egendom
- Meddela grannar och/eller kontaktman om du är bortrest mer än en vecka
- Förvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt
- Var allmänt vaksam och kontakta polisen och kontaktmannen om du ser något som är "fel"
För mer information kontakta Svenska Stöldskyddsföreningen: www.stoldskyddsforeningen.se
2. Mekaniskt inbrottsskydd och märkning
För att göra det svårare för en oinbjuden gäst att ta sig in i ditt hus är det angeläget att se över låsning och andra fysiska hinder som försvårar intrång. Försök att "tänka som en inbrottstjuv" när du bestämmer vad som behöver förstärkas eller förbättras. Altandörrar, fönster och dörrar till källarvåningar samt öppningsbara fönster i markplanet är populära entrévägar för tjuven.
Vid köp av säkerhetsprodukter, låt dig inte lockas av ett lågt pris. SSF rekommenderar alltid att man köper säkerhetsprodukter hos riktiga yrkesmän, absolut inte av dörrknackare. Vid köp och montering av lås bör man välja en auktoriserad låssmed och vid installation av inbrottslarm en SSF-certifierad larminstallatör. Om du känner dig osäker kan du ringa SSF:s kostnadsfria rådgivning, tel 08-783 75 33, för att få rekommendationer på produkter och leverantörer inom säkerhetsområdet.
Att märka och dokumentera dina värdesaker kan du göra på flera sätt. Låna gärna en märksats från polisen eller från ditt försäkringsbolag. Att fotografera eller videofilma hemmet och ägodelarna kan vara en bra ersättning för eller komplement till skriftliga förteckningar.
3. Inbrottslarm
Ett larm gör det inte svårare att bryta sig in men det kan vara ett mycket bra komplement till övriga åtgärder. En tjuv vill naturligtvis inte bli upptäckt utan försöker arbeta så ljudlöst som möjligt. När larmet går kan grannar snabbt uppmärksammas på ett inbrott och agera enligt tidigare träffad överenskommelse. De kan även hjälpa polisen genom att ge uppgifter om signalement, fordon, flyktvägar och annat som kan leda till att gärningsmannen kan identifieras och gripas.
Båtsamverkan
Båtmotorstölderna ökar kraftigt i Sverige, samtidigt tas nya och innovativa kraftslag mot stölderna. Under 2000-talet har en marin variant av grannsamverkan vuxit fram. Båtsamverkan går ut på att ägare och klubbar skyddar sin egendom gemensamt genom att uppmärksamma personer som rör sig i området. I flera regioner i landet har olika framgångsrika koncept redan resulterat i färre stälder.Båtsamverkansgrupper som växt fram på facebook har blivit en viktig del i arbetet. Genom sociala medier når man snabbt och enkelt ut med information till många båtägare.
Tips för att förhindra stölder ur eller av din båt
- Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag runt om i Sverige utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
- Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
- Se till att båten sitter väl förankrad med en klass 3-kätting i bryggan.
- Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
- Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
- Försök att ”tänka som en tjuv” – hitta de svaga länkarna och förebygg där.
- Tjuvarna passar ofta på i början och i slutet av säsongen när färre människor rör sig i anslutning till båtarna. Det är främst fritidshusområden och uppställningsplatser för båtar som drabbas. Tjuvarna tar helst 4-taktsmotorer.
Se efter varandras båtar
Om du lämnar båten en längre tid kan du be någon om hjälp med att ha uppsyn över din båt. Du kan be om hjälp med att:
- Se till att lamporna tänds vid olika tider.
- Hålla båten ren och snygg från fågelspill.
- Fälla ner eller öppna kapellet då och då.
- Hänga ut en handduk eller dylikt.
- Ösa båten regelbundet.
- Försöka få din båt att se ”bebodd” ut.
Kontakta Polisen vid misstanke
Har du misstankar om att en stöld är på gång eller gör du iakttagelser av personer och fordon som uppträder misstänkt ska du kontakta Polisen. Var uppmärksam på personer som rör sig i området utan synbara ärenden.
Du är alltid välkommen att ringa Polisen om du misstänker brott.
Ring alltid 112 vid larm eller pågående brott
Ring 114 14 när du vill anmäla brott, tipsa Polisen eller har frågor.
I din kontakt med Polisen är det bra om du kan ange:
- Exakta tidpunkter för dina iakttagelser.
- Bilar och fordon – skriv upp registreringsnummer, fabrikat, färg, andra kännetecken som dekaler eller trasiga ljus och var fordonet försvann.
- Personer – tänk på antal, kön, ålder, längd, kroppsbyggnad, hårfärg, klädsel, glasögon, skäggväxt, väskor/påsar och andra kännetecken.