DNA-märkning
DNA-märkning, eller märk-DNA, är en vätska som penslas på stöldbegärliga föremål för att kunna koppla ihop föremål med sin ägare. Vätskan penslas på objektet och märkningen blir föst synlig när det belyses med en UV-lampa. Genom att DNA-märka dina stöldbegärliga föremål är chansen stor att du slipper inbrott. DNA-märkningen verkar avskräckande för tjuven! Skulle inbrott ändå ske ökar sannolikheten att du får tillbaka dina ägodelar.
I dagsläget för polisen fyra olika DNA-register.
1. Spårregistret – med DNA-profiler från brottsspår som inte träffat mot någon person.
2. Utredningsregistret – med DNA-profiler från personer som är skärligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse.
3. DNA-registret – med DNA-profiler som dömts till annan påföljd än böter
4. Elimineringsbasen – med DNA-profiler från personal och andra berörda personer för att kunna eliminera dessa från bevismaterial.
Märk-DNA kan minska brott
Polisens samverkansprojekt med Svenska stöldskyddsföreningen och försäkringsbolag har visat att åtta av tio inbrott kunnat undvikas med märk-DNA. Polisen har utrustat sig med UV-lampor bland patrullerande polisbilar, brottsutredare, kriminaltekniker och på stöldgodsmottagningar.
Märk-DNA är en forensiskt spårbar vätska som innehåller en kriminalteknisk kod för varje behållare. Den som märker sina objekt registrerar sig för spårbarhet till den unika koden i märkningen. Registret möjliggör även att stöldgods kan återlämnas internationellt.
Varningsdekaler – en viktig del
Privatpersoner och företag som använder märk-DNA uppmanas att sätta upp varnande dekaler om att märkningsmetoden använts. Dekalerna skrämmer tjuvarna. Dessa sätts med fördel upp på dörrar och fönster.
DNA-märkning har under den senaste tiden blivit omtalat som en enkel och billig metod för att få tjuvarna att tänka om och vända vid dörren eller fönstret.