Förvaring
Värdepapper och till exempel gamla foton bör du förvara i bankfack eller i ett brandklassat skåp. Förvara aldrig större kontantbelopp hemma.
Hur du ska förvara dina kontanter och smycken regleras i ditt försäkringsvillkor. Villkoren varierar mellan olika försäkringsbolag så kontakta ditt försäkringsbolag för att få rätt information. För förvaring av större kontantbelopp eller dyrbara saker i hemmet krävs oftast speciell försäkring och speciella så kallade värdeskåp.
Om du ska köpa ett skåp för värdeförvaring, köp alltid ett skåp som är utprovat och certifierat enligt svensk eller europeisk standard (SS eller SS-EN). Märkning hittar du på insidan av skåpdörren.
Gör en extra kontroll innan du köper de kassaskåp och brandskyddande skåp som säljs på byggmarknader och i postorderkataloger. Många av dessa produkter är inte mycket mer än förstärkta ”kakburkar”. SSF har testat många av dessa produkter. Kontakta SSF:s kostnadsfria rådgivning (tel 08-783 75 33) så hjälper de dig att välja rätt.
Hemelektronik ska alltid märkas. Utrustning för märkning samt vad som ska märkas och hur du ska märka finns att köpa hos din auktoriserade låssmed. Med den nya ”god-tros-förvärvslagen” från 1 juli 2003 är det betydligt svårare att påstå att man handlat stöldgods i god tro. Kan man genom märkning och kvitton bevisa att man är ägare till stöldgods har man alltid rätt att få tillbaka sina varor även om de sålts i så kallad god tro till tredje man. Med andra ord är det nu ännu viktigare att registrera och märka sina kapitalvaror så som cyklar, mobiler, mopeder, båtmotorer. Hos din låssmed finns mer information om hur du kan registrera olika varor.
Tips: Tänk på att inte förvara värdehandlingar eller foton i plastfickor i ett brandklassat skåp då värmen från en brand kan göra så att plasten smälter. Det mesta idag skrivs ut på laserskrivare. Texten tål bara ca 70° C innan texten förvandlas till ett plastlim som effektivt limmar ihop dina papper.