Bil

 

Ca 60 000 bilar stjäls årligen i Sverige och under samma period sker det ca 150 000 stölder ur fordon. Skrämmande höga siffror och dessvärre är det vi bilägare som betalar kalaset via våra premier. Det finns med andra ord goda skäl att du ser över ditt inbrottsskydd för din bil.

De flesta nyare bilar har idag elektroniska stöldskydd som billarm och startspärr (Immobilizer). Det är inte säkert att det fabriksmonterade billarmet eller startspärren är ”godkänt”. Kontrollera därför med ditt försäkringsbolag eller SSF vad som gäller.

På äldre fordon kan man eftermontera både larm och startspärrar men kontrollera först vad ditt försäkringsbolag kräver. En övervägande majoritet av bilstölderna utförs av tillfällighetstjuvar. Till alla bilar, både nya och gamla, gör en ”godkänd” rattkrycka stor nytta. Den försvårar avsevärt för tillfällighetstjuven som bara vill åt ett transportmedel snabbt. Se till att produkterna du handlar är certifierade och har ett certifikatmärke från SBSC på förpackningen.

Töm alltid bilen själv! Lämna inte värdesaker, inte ens för en liten stund, synbara i bilen. Mobiltelefoner, handväskor och bärbara datorer är kalasmat för tillfällighetstjuven. Har du löstagbar stereo, eller löstagbar front på stereon så gör det till en vana att alltid ta ur dessa så fort du lämnar bilen.

 

Tips: På semesterresan är det inte alltid lätt att ta ur allt värdefullt när man stannar och rastar. Lås fast resväskor och dylikt i bagaget så kan tjuven inte ta hela väskan utan avsevärt besvär vid ett inbrott. Bygellås eller hänglås och kedja som fästes runt något befintligt fastmonterat (t ex lastöglor) i bagagerummet duger bra.

0 kr
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.