SLR utbildar ett dussin nya låstekniker

25 Januari 2021

 

 

I SLR:s regi genomförs just nu en digital vuxenutbildning, där tolv elever från Stockholm grundutbildar sig till låstekniker.
– Det verkar vara en väldigt bra grupp, säger förbundsordförande Håkan Dosé.

SLR har – tillsammans med Movant – ansvarat för vuxenutbildningarna till låstekniker sedan 2018. Under år 2020 tecknades dessutom ett centralt avtal mellan SLR och Movant som säger att SLR ansvarar för genomförandet av undervisning och betygsättning i yrkesrelaterade kurser.

– Viktigt att SLR tog ett kliv in i vuxenutbildningen för att göra ett ordentligt försök att räta ut den stora arbetskraftbristen som finns i branschen, säger Thorbjörn Hellman som är ansvarig för kompetensförsörjning hos SLR.

Det han syftar på är att det enligt mätningar krävs upp emot 1 000 nya låstekniker de kommande åren. Många låssmeder som funnits i branschen länge går i pension och i dagsläget är de tekniker som nyutbildas långt ifrån att komma upp i samma antal.

– Därför är det jättebra att vi nu utbildar tolv lovande elever. Och att SLR finns med i utbildningen ser jag också som väldigt positivt, säger Thorbjörn Hellman.

Med anledning av coronapandemin genomförs utbildningen på distans. SLR:s ordförande Håkan Dosé har – från kansliet i Mölnlycke – haft en dragning om branschen för eleverna.

– Det verkar vara en skärpt grupp. Det ska bli spännande att följa dem i arbetslivet, säger han.

Inom kort väntar en praktikperiod för eleverna. Där eftersöks fortfarande företag som vill ta emot en elev – och en ersättning som i nuläget ligger på 40 000 kronor.

– Att nya låstekniker utbildas är en fråga som rör hela branschen, och att som företag kunna hjälpa SLR med kompetensförsörjningen och samtidigt få en rejäl ersättning tycker jag är en toppenlösning. Den som är intresserad gör bäst i att kontakta Jessica Dahlin vid SLR:s Stockholmskontor på telefonnummer 08-721 40 58 eller jessica.dahlin@slr.se, säger Håkan Dosé.

0 kr
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.