Låssmedsutbildning byter gymnasieprogram: ”En stor framgång”
SLR fick sin vilja igenom.
Skolverket har beslutat att yrkesutgången låssmed flyttas tillbaka till industritekniska programmet.
– En stor framgång för branschen, säger Thorbjörn Hellman, ansvarig för kompetensförsörjning hos SLR.
År 2011 togs alla specialutformade program på gymnasieskolan bort. Låssmedsutbildningen hamnade då på hantverksprogrammet och fick därmed liknande kursmål som exempelvis frisör och florist.
– Låssmedsutbildningen hör hemma på industritekniska programmet. Hantverksprogrammet har kursmål där färg och form ska bedömas i betygsättningen och det är irrelevant för en låssmed, säger Thorbjörn Hellman på SLR, Sveriges lås och säkerhetsleverantörers riksförbund.
Nu kommer yrkesutgången alltså flyttas till industritekniska programmet. På sin hemsida anger Skolverket branschens vilja som anledning till förändringen.
”Skolverket vill med förslaget tillmötesgå branschens behov av att bättre anpassa yrkesutgången till arbetsmarknadens behov”, står det.
SLR har tillsammans med Industriarbetsgivarna och IF Metall drivit branschens vilja i diskussionerna med Skolverket.
– Det känns jättebra! Vi tycker att det är naturligt att utbildningen ligger hos oss och ser det som en framgång att få till den här förändringen, säger Fredrik Gunnarsson som är ansvarig för kompetensförsörjning hos Industriarbetsgivarna.
Förändringen ger Industriarbetsgivarna och SLR större möjligheter att påverka utbildningens innehåll.
– Och vi kan på enklare sätt få med låssmeder i valideringsarbete och arbetet med teknikcollege som är tänkt att fungera som en kvalitetsstämpel, säger Gunnarsson och fortsätter med att lyfta SLR:s arbete med frågan:
– Vi hade aldrig klarat det här själva. Det har gjorts ett stort arbete på SLR, främst genom Thorbjörn Hellman och Benny Jansson (kanslichef). Tillsammans har vi haft ett långtgående samarbete som jag tror och hoppas kommer utvecklas ännu mer framöver, säger han.
Från och med 1 juli 2021 kommer föreskrifterna att kunna tillämpas på utbildningarna. Något som Thorbjörn Hellman ser fram emot.
– Det är jättebra. Vi förenklar kompetensförsörjningen för hela branschen och förtydligar yrkets utbildningsvägar. Dessutom blir vi upptagna i Svemek och kan föra en dialog, samt får ta del av deras organisation.