Var tredje svensk anser sig ha otillräckligt skydd mot inbrott

Fler än var tredje svensk anser att sin bostad inte är tillräckligt skyddad mot inbrott. Och trots att 36 % är som mest oroliga för inbrott under semestern vidtar inte ens hälften enkla åtgärder som att be någon ta in posten eller att se efter bostaden. 

Undersökningen genomfördes i november 2016 av YouGov på uppdrag av larmföretaget Verisure och fokuserade på svenskarnas attityder till säkerhet i hemmet. 1012 respondenter i åldern 18 år och uppåt deltog i undersökningen. Urvalet är statistiskt säkerställt utifrån ålder, kön och hemvist.

Resultaten visar att endast 48 % av svenskarna ber någon ta in posten, 46 % ber någon se efter bostaden och endast 41 % ger hemnyckeln till någon de litar på. 15 % vidar ingen åtgärd alls inför ledigheten.

– Semestertider är en känd tid för bostadsinbrott då många beger sig hemifrån under en längre period och oftast då även grannarna. Det är därför viktigt att göra de åtgärder man kan, som att till exempel få hemmet att se bebott ut genom att tidsstyra belysningen och att radion slås av och på, säger Martin Liabäck, trygghetsexpert på Verisure.

 Endast 15 % av svenskarna gömmer undan eller låser in sina värdesaker i bankfack, vilket kan göra sakerna till ett enklare byte för tjuven.

 – Vi rekommenderar våra kunder att gömma undan till exempel pengar och bilnycklar på ett ställe där en kameradetektor övervakar. Då larmas vi direkt om tjuven är framme och kan se och höra vad som pågår i bostaden samt snabbt tillkalla väktare och polis, avslutar Martin Liabeck.

Finnarna sämst på att trygga sitt hem

I Finland är det hela 23 % som inte gör någonsomhelst insats för att skydda sitt hem mot inbrott. Endast 39 % ber någon ta in posten, vilket är sämst statistik i Norden. 

Norrmännen är däremot bättre, där 53 % ser till att någon tar in posten och 44 % ber någon att se efter bostaden. Dock är det enbart 35 % som anförtror sin hemnyckel till någon de litar på.

Främsta tiden när svenskarna oroar sig mest för inbrott:

• När jag är på semester, 36 %

• På dagen när jag jobbar/är i skolan, 14 %

• På natten när jag ligger och sover, 12%

Källa: www.securityuser.se